Nourished Journal

Waarom je parfum op de huid beter kunt vermijden deze zomer

Jul 17, 2024

Why it's better to avoid perfume on the skin this summer | Nourished

Het is een vast onderdeel van onze routine geworden: een vleugje parfum om onszelf extra fris en verzorgd te voelen. Daarom dragen we onze parfum het liefst het hele jaar door, zelfs in de zomer. Een heerlijk luchtje mag dan ook niet ontbreken in de koffer naar een zonnige bestemming. Maar wist je dat het eigenlijk niet zo verstandig is om parfum te dragen als je de zon ingaat? We leggen je in dit artikel uit waarom en hoe je toch veilig van je favoriete geur kunt genieten.

Fototoxische Reactie: Wat is het en hoe werkt het?

De geuren die we zo liefhebben, bevatten vaak essentiële oliën en alcohol die een fototoxische reactie kunnen veroorzaken. Wanneer je parfum direct op de huid aanbrengt en vervolgens aan zonlicht wordt blootgesteld, kan deze fototoxische reactie ontstaan. Fototoxiciteit betekent simpelweg dat een bepaalde stof (in dit geval ingrediënten in de parfum) reageert op zonlicht, wat kan leiden tot huidbeschadiging. De effecten kunnen variëren van milde irritatie tot verkleuringen en soms zelfs brandwonden.

Als er een fototoxische reactie optreedt, kun je symptomen opmerken zoals:

+ Roodheid en ontsteking van de huid
+ Brandend of prikkend gevoel
+ Huiduitslag of blaren
+ Hyperpigmentatie, wat leidt tot donkere vlekken op de huid

Veilig genieten in de zon

Hoewel het verleidelijk is om je gebruikelijke parfum te blijven dragen, is het verstandig om deze op zomerse dagen in de kast te laten staan. Wil je toch lekker ruiken? Gelukkig zijn er alternatieve geurtjes die speciaal gemaakt zijn voor de zomer met weinig of helemaal geen alcohol. Bij Nourished hebben we heerlijke natuurlijke parfums van Bodha. Deze parfums zijn veel vriendelijker voor de huid en alcoholvrij. Desondanks is het aan te raden om helemaal geen parfum op de huid te sprayen als je de zon in gaat.

In plaats van parfum direct op de huid te sprayen, kun je het op je haar of kleding aanbrengen. Dit vermindert het risico op een fototoxische reactie aanzienlijk en zo blijf je toch heerlijk ruiken. En niet te vergeten, gebruik altijd een goede zonnebrandcrème als je de zon ingaat. Dit helpt niet alleen tegen fototoxische reacties, maar beschermt je huid ook tegen andere vormen van schade door UV-straling.

Heb je nog vragen over de Bodha parfums of hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen de zon? Neem gerust contact met ons op via de web chat, e-mail of Instagram