Nourished Journal

Asbest gevonden in make-up van populaire winkelketen

Mar 28, 2018

nourished, nourishednederland, ereperez, sansceuticals, cedarandstone, simpleasthat, soapwalla, hurraw, bondiwash, soleoorganics, natuurlijk, duurzaam

Denk je dat je make-up veilig is? Geen idee waarom veel mensen overstappen naar natuurlijke producten?? 

Modeketen Claire’s bekend van accessoires en make-up producten voor kinderen en tieners, verkocht in o.a. de VS maar ook in Nederland make-up producten die asbest deeltjes bevatten. Claire’s wordt aan de tand gevoeld nu bekend is geworden dat 17 (!) van de producten onlangs getest zijn op asbest verontreinigde talk. Deze producten lagen ook in de schappen van de Nederlandse winkels.

Deze saga begon in december 2017 nadat laboratoriumtests uitgevoerd door Scientific Analytical Institute (SAI) asbest verontreinigde talk vonden in 17 cosmetische producten die werden verkocht in de winkels van Claire in de VS. Claire's riep 9 van deze producten terug, terwijl ze de andere rapporten van de SAI negeerde en de consument geruststelt dat hun producten veilig voor gebruik zijn. Ook de tweede ronde van tests op andere producten in de schappen vertoonde lage niveaus van de gevaarlijke, besmette talk in compact poeders en contourpoeders, beschikbaar in acht verschillende tinten. Gelukkig zijn deze producten nu verwijderd uit Nederlandse winkels.

Dus wat is talk en waarom wordt het in make-up gebruikt?

Talk, het zachtste mineraal op aarde, wordt gebruikt in talkpoeders in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging. Talkpoeder wordt aan deze producten toegevoegd omdat talk het vermogen heeft om vocht, geproduceerd door de huid te absorberen en tegelijkertijd te zorgen dat het product smeerbaar is. Klinkt als de droom van elke make-upjunkie toch? Fout!

Hoewel mensen al meer dan een eeuw talkpoederproducten gebruiken, is ontdekt dat talk van nature asbestvezels kan bevatten, die op de lange termijn dodelijk kunnen zijn. Asbest is een mineraal dat zich van nature in talk kan vormen. Het is een welbekend carcinogeen met een directe link naar longkanker (mesothelioom). Talk dat asbest bevat is in de meeste landen lang geleden verbannen, maar heeft recentelijk de krantenkoppen gehaald door de ontdekking ervan in de producten van Winkelketen Claire's. Ook hebben miljoenen bedrijven als Johnsen & Johnsen en Colgate-Palmolive recent de krantenkoppen gehaald met hun producten.

De producten van Nourished Nederland bevatten GEEN talk. Onze mooie natuurlijke make-up lijn gebruikt in plaats daarvan veilige alternatieven zoals mica, rijstzetmeel en maïszetmeel. Net zo effectief en zonder gezondheidsrisico's. Wij raden je aan om eens kritisch naar de ingrediënten van je make-up te kijken en de talk te ditchen. De perfecte tijd voor een Spring Clean Out van je make-up tas :)

Bekijk de compact poeders en contour crèmes op Nourished. 

Meer lezen:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/asbest-ontdekt-in-kindermake-up-van-claires/

https://nos.nl/artikel/2224661-inspectie-vindt-asbest-in-make-up-van-claire-s.html